Sticla vopsita sau personalizata de la Giba Glass
13 noiembrie 2015
Sticla sablata – informatii despre utilizare si intrebuintari
23 noiembrie 2015
Show all

Vitralii din sticla

VITRALII DIN STICLA

Vitraliile reprezinta compozitii decorative, alcatuite din mici bucati de sticla colorata, dispuse asimetric ori simetric si legate intre ele cu ajutorul retelelor de plumb si prinse prin tije metalice de sasiul usii ori de cel al ferestrei.

Vitraliile au aparut ca o forma de arta crestina, drept pentru care le puteam intalni numai in edificiile bisericesti. Treptat insa, vitraliile au pasit in afara zonei exclusiviste destinata bisericii si astfel astazi avem posibilitatea sa intalnim vitraliile la cladirile publice, biserici si chiar  diverse resedinte personale.

Astazi, vitraliile pot fi executate in culori in ulei, acrilice ori tusuri speciale care au aderenta la sticla.

Culoarea vitraliilor decorative si, implicit, lumina care patrunde prin acestea au menirea de a infumuseta orice tip de spatiu interior, indiferent de modul in care este amenajat acesta.

Vitraliile pot fi executate folosind una dintre cele 3 tehnici principale:

  • Vitraliile traditionale, cu ajutorul tehnicii Tiffany cu foita de cupru. Aceasta tehnica oricarui stil de amenajare. Imbina rafinamentul cu spiritul practic, fiind potrivita pentru peretii despartitori, corpuri de iluminat ori oglinzi. Cei care utilizeaza aceasta tehnica nu folosesc plumbul si drept urmare taierea sticlelor nu este atat de riguroasa. De asemenea, nu sunt necesare barele de sustinere pentru vitraliul in rama;
  • Vitraliile desenate, cu o rezistenta deosebita si un cost rezonabil;
  • Vitraliile overlay, prevazute cu foi speciale confectionate din rasini sintetice, cu plumb autoadeziv. Marginile de intalnire sunt acoperite cu panglici de plumb autocolant de o calitate superioara. Reproduc cel mai fidel vitraliile clasice. Poate fi utilizata sticla de diverse grosimi.

Realizarea vitraliilor presupune mai multe etape, si anume:

  • Proiectarea- care implica realizarea unei machete la scara redusa, care include desenul, culorile folosite dar si traiectoria firului de plumb;
  • Intocmirea desenului la scara 1:1. Acesta cuprinde inclusiv detaliile tehnice care sunt necesare muncitorilor;
  • Taierea si slefuirea pieselor componente, cu deosebita grija la incadrarea acestora in desen;
  • Asamblarea pieselor componente ale vitraliului prin fixarea acestora in camele profilelor de plumb dar si lipirea capetelor de plumb cu cositor.

Vechiile vitralii din sticla colorata, care erau deopotriva costisitoare si complexe, au fost in prezent inlocuite cu geamuri rezistente si simple, realizate din sticla colorata.

Vitraliile moderne au o serie de avantaje, comparativ cu cele clasice, si anume:

  • Ofera libertate arhitecturala si in proiectare
  • Cost mic
  • Se pot realiza intr-o multitudine de modele, fapt care in cazul vitraliilor din sticla nu era posibil

Vitraliile se pot monta si in lemnul usilor, fie ele interioare sau exterioare. Le mai putem intalni si la anumite tipuri de oglinzi, balustrade sau tamplarii. Pentru exterior, este recomandat un vitraliu executat cu tehnica Tiffany, deoarece este rezistent la intemperii si are o durata de viata de peste 50 de ani. Este bine ca vitraliile sa fie montate in termopan, indiferent daca este vorba despre interior sau exterior. Astfel, durata lor de viata creste considerabil si se curata mai usor.

Din punct de vedere estetic, vitraliile sau imitatiile de vitralii sunt, fara indoiala, niste elemente de decor foarte agreabile. Fie ca sunt opace, transparente sau semitransparente, trebuie sa cuprinda suficiente elemente de desen, fara sa fie insa foarte incarcate. Pot fi incadrate fara ezitare in categoria lucrarilor de arta, datorita muncii foarte meticuloase pe care o necesita alegerea texturilor si culorilor sticlei. De aceea, cei care le creaza sunt adevarti artisti, cu simt estetic deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.