Vitralii din sticla
14 noiembrie 2015
Montajul balustradelor – Articol informativ
1 decembrie 2015
Show all

Sticla sablata – informatii despre utilizare si intrebuintari

STICLA SABLATA

Sablarea este un proces care implica prelucrarea suprafetelor din lemn, sticla,metal, marmura prin expunerea acestora la mici particule abrazive, la o viteza mare. Sablarea infrumuseteaza sticla cu diverse modele.

Procesul de sablare a fost folosit initial pentru curatarea si pregatirea acelor suprafete care trebuiau vopsite. Ulterior, sablarea s-a utilizat si in alte domenii, cum ar fi sticla. In cazul acesteia, sablarea s-a realizat la inceput manual, fapt ce facea ca intregul proces sa fie greoi si costisitor. Astazi insa situatia s-a schimbat si procesul de sablare se face cu ajutorul unor utilaje specifice si foarte performante.

Sticla sablata reprezinta un tip de sticla care are un aspect inghetat si mat care se obtine cu ajutorul unui nisip suflat cu o anumita presiune. Sticla sablata cu variate modele decorative reprezinta alternativa cea mai rentabila si poate inlocui cu succes gravarea, care este considerabil mai costisitoare. Modelele obtinute prin sablare pot fi ulterior colorate si astfel se pot obtine veritabile opera de arta. Exista putine restrictii atunci cand vorbim despre modelele care pot fi prezente pe sticla sablata, se pot crea variate texturi ori imagini care sunt deja in mintea clientului.

Sticla sablata se foloseste pentru decorarea usilor de interior, a ferestrelor si oglinzilor, dar si pentru usile cabinelor de dus, a celor de mobilier ori chiar a vitrinelor. Acest tip de sticla aduce un plus de lumina si caldura in incaperile in care razele soarelui patrund mai greu si de aceea se bucura de o mare popularitate. O intalnim adesea in cabinetele medicale ori in anumite bai, unde poate inlocui cu succes monotonele si deja inesteticele perdele. De altfel, daca alegem sa sablam o oglinda atat pe partea dorsala, cat si pe cea care reflecta, vom obtine compozitii inedite. Daca insa sablarea este facuta doar pe partea din fata, reflectia va amplifica impactul compozitiei. Atat sticla sablata colorata cat si vitraliul confectionat din aceasta nu sufera in urma actiunilor razelor ultraviolete. Sablarea cunoaste diferite grade, de la mat mai intens sau la usor, uniform ori neregulat si astfel se pot realiza diverse modele mai mult sau mai putin sofisticate.

Desi in segmental decoratiunilor pe sticla castiga tot mai mult teren foliile care imita geamul sablat, sablarea clasica are o rezistenta mai mare in timp si nu are aspect de lucrare industriala.

Doritorii de ceva inedit, pot folosi sticla sablata colorata in nuante translucente, atat pentru usi cat si pentru ferestre. Anumite geamuri sablate colorate pot fi prevazute si cu pietre colorate aplicate. Sticla sablata colorata se potriveste perfect cu obiecte din ceramica, lemn, piatra naturala, metal, chiar si cu covoare ori mochete.

Acest tip de sticla are un aspect minunat daca este folosita pe anumite parti ale salilor de conferinte, locuintelor, birourilor, pentru blaturile de masa ori pentru balustrade. Sticla sablata poate folosita cu succes in locul jaluzelelor, pentru un plus de intimitate.

Trebuie retinut ca, daca optati pentru o fereastra cu geam sablat veti avea anumite avantaje. Si anume:

Rezistenta la diversi factori externi;
Obstructionarea vizibilitatii directe;
Usurinta la intretinere, in ciuda fragilitatii aparente. Se spala si se curata foarte usor;
Aspect placut.
Intretinerea suprafetelor prevazute cu sticla sablata se face cu ajutorul unei carpe uscate. De retinut este faptul ca nu trebuiesc folosite uleiuri ori materiale abrazive.

1 Comment

  1. alutei gina spune:

    As dori sa stiu cu ce sterg urmele de degete avand in vedere ca spuneti ca se intretin foarte usor! Solutiile de geam , detergenti nu au dat rezultate!
    Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.