De la sticla in forma bruta primita de la marii producatori precum Saint Gobain Glass si pana la geamuri termoizolante sau alte obiecte de sticla prelucrata ce ies pe poarta fabricii noastre zi de zi, linii intregi de productie transforma acest material dandu-i forma, culoare si personalitate.
Giba Iasi are ca obiect de activitate prelucrarea sticlei prin diverse procedee, oferind clientilor produsul finit sub forma de geamuri termoizolante, geamuri antiefractie, geamuri Low-E, sticla sablata sau taiata in forme speciale, sticla ornament sau sticla decorativa.
Desi termenul generic folosit de multe ori pentru orice bucata de sticla este de “geam”, trebuie mentionat faptul ca in termeni tehnici, geamul sau geamul termoizolant este un ansamblu de foi de sticla si straturi distantiere sau baghete distantiere care, ulterior, este atasat unui element de tamplarie de catre producatorii de termopane. Sticla, in schimb, poate fi simpla, asa cum vine din fabrica producatoare sau sablata, slefuita ori supusa altui proces de prelucrare, dar este prezentata in forma finala ca element de sine statator.
Iata care sunt principalele procedee de prelucrare prin care noi transformam sticla bruta in produse finite:
Taierea
Orice lucrare incepe cu debitarea sticlei la dimensiunile dorite, utilizand un soft integrat in sistem pentru optimizare. Taierea se face pe o masa automata controlata numeric prin calculator (CNC). Acesta permite taierea foii de sticla intr-un mod optim pentru pierderi cat mai mici. Este un fel de “croitorie” in sticla prin care sunt taiate sabloane, rezultand bucati de sticla la o anumita dimensiune ce urmeaza sa fie trecute prin alte forme de prelucrare.
Sticla bruta este achizitionata exclusiv de la firma franceza Saint Gobain Glass, lider mondial in producerea sticlei plate.
Slefuirea
Slefuirea este de mai multe tipuri, in functie de intrebuintarea sticlei. Detensionarea este o slefuire
simpla realizata cu benzi in cruce pentru inlaturarea micilor fisuri de pe marginile sticlei, care pot aparea in timpul procesului de taiere.
Slefuirea cu oxid de ceriu (polisarea) de tip MCM (muchie-cant-muchie) indeplineste functiile detensionarii, dar adauga si un plus de eleganta sticlei. Prelucrarea MCM se foloseste de obicei la usi, balustrade, pereti despartitori si mobilier din sticla.
GIBA Iasi detine echipamente specializate pentru realizarea slefuirii sticlei.
Sablarea
Sablarea este de doua tipuri, mecanica si chimica. La noi in tara se foloseste preponderent cea mecanica. Sablarea mecanica se realizeaza prin bombardarea cu nisip a sticlei sau a altor materiale, pentru matuirea acesteia. De aici provine de fapt si numele procedurii (sable inseamna nisip in limba franceza).
Putem obtine un grad mai mic sau mai mare de matuire, chiar si efecte 3D, in functie de presiunea nisipului si timpul sablarii – vezi galerie
Sablarea chimica se realizeaza prin aplicarea unei solutii pe suprafata sticlei, rezultand satinatul chimic.
Compania noastra a investit in ultimii ani in utilaje de precizie pentru realizarea procesului de sablare ceea ce ne permite realizarea sticlei cu diferite grade de sablare pentru utilizari diverse. De exemplu, se doreste o sticla mai matuita pentru cabine de dus si o sticla cu un aspect doar usor matuit pentru usi de birou.
Intreg procesul este semiautomatizat, imbinand precizia si randamentul masinilor cu priceperea mesterilor care aplica prelucrarile de finete ce confera o nota de unicitate
Echipamentele noastre ne permit chiar si realizarea unei sablari zonale, pe anumite modele sau chiar scrieri de text ori sigle ceea ce confera produsului final, fie ca este vorba de usi sau ferestre, un aspect elegant si in acelasi timp, cu elemente de personalizare.
Laminarea
Este procedeul de stratificare a doua sau mai multor sticle in vederea imbunatatirii rezistentei mecanice, izolarii fonice, controlului solar. Intre foile de sticla se introduce un film subtire de plastic PVA sau PVB, foarte rezistent si elastic, ce le va mentine lipite intre ele. Filmul poate fi clar, decorativ, colorat opac, colorat transparent sau chiar print fotografic. Sticla Conex (duplex/ antiefractie) este o sticla laminata.
Sticla laminata poate fi folosita pentru geamuri sau usi de exterior, dar si pentru acoperisuri sau mansarde.
Acest procedeu de prelucrare a sticlei are peste 100 de ani vechime, fiind descoperit in anul 1903 de Édouard Bénédictus.
Gaurire/ Decupare
Gaurirea si decuparea se executa pentru balamale, manere si sisteme de prindere ale usilor din sticla, pentru montarea peretilor despartitori din sticla, pentru placari de pereti cu sticla sau alte intrebuintari. Datorita tehnologiei folosite, putem executa gauri si decupaje si in fier, tabla, marmura, granit sau alte materiale. Una din tehnologiile folosite de noi pentru realizarea acestui procedeu este Water Jet ceea ce ne permite realizarea unor procedee extrem de fidele, cu decupaje dupa model sau gaurire exact pe diametrul dorit. Acest procedeu necesita multa precizie pentru ca produsul finit sa poata fi folosit cu succes in proiectele clientilor nostri.