Sticla reprezinta un material amorf, cu un coeficient de dilatare redus, dar cu o duritate si rezistenta mecanica sporita. Sticla se obtine, de obicei prin topirea unui amestec compus din carbonat de sodiu, piatra de var, cuart si diverse materiale auxiliare.
Prima industrie a sticlei a luat nastere si a prosperat in Egiptul Antic. Tehnica producerii sticlei s-a perfectionat apoi treptat. Astfel, s-au putut fauri diverse obiecte din sticla, precum cupe, flacoane pentru diferite substante ori vase de tot felul. Pana in prezent, tehnologia producerii sticlei a evoluat cu o viteza uimitoare, astfel ca acum sunt disponibile numeroase tipuri de sticla, extrem de variate, care pot fi clasificate in functie de proprietatile fizice pe care le au, domeniile in care sunt utilizate ori dupa procedeul prin care sunt fabricate.
Proprietatile fizice ale sticlei sunt densitatea, rezistenta la compresiune, rezistenta la indoire si elasticitatea. Aceste proprietati variaza in functie de acele tipuri de sticla la care facem referire. Astfel, avem:
- Sticla obisnuita (sticla de potasiu sau sodiu) se foloseste de obicei la producerea ambalajelor de sticla sau a geamurilor;
- Sticla de plumb (cristalul) are in compozitia sa potasiu si plumb. Asadar, cristalul in sine este o sticla insa nu toate tipurile de sticla sunt cristale;
- Sticla colorata, care se obtine daca se adauga in topitura unii oxizi metalici (de cupru, fier sau crom). Sticla colorata se utilizeaza cu succes in transporturile terestre, aeriene ori navale.
In industria din zilele noastre, cele mai utilizate categorii de sticla sunt:
- Sticla Low E, care este prevazuta cu o pelicula magnetronica, compusa din numeroase straturi de oxizi metalici, argint ori diverse aliaje. Aceasta pelicula imbunatateste considerabil caracteristicile termoizolante ale geamului si reduce astfel pierderile de caldura
- Sticla Four Seasons ofera o izolatie termica excelenta pe durata iernii si o protective solara pe durata verii, net superioara sticlei Low E.
- Sticla reflexiva garanteaza intimitatea caminului pentru ca nu permite acces privirilor indiscrete din exterior. Acest tip de sticla se obtine prin tratarea sticle
sticlei clare cu o pelicula de oxizi metalici. Ofera o reflexie solara sporita.
- Sticla antiefractie se obtine prin alaturarea unui geam rezultat prin alaturarea pana a doua foi de sticla cu un strat de rasina special conceputa. Sticla antiefractie este ideala pentru cladirile nonrezidentiale, cu o suprafata mare, ce necesita izolare fonica si termica deosebita.
- Sticla securizata se deosebeste de sticla netratata printr-o rezistenta de 3-4 ori mai mare la socuri mecanice sau termice. In cazul unor accidente sau daune, sticla se descompune in bucati mari si astfel riscul de ranire este nul.
- Sticla ornamentala se obtine din sticla clara ori colorata prin trecerea prin trecerea printre doua valturi profilate la iesirea din cuptor.
- Sticla rezistenta la foc rezulta prin imbinarea mai multor foi de sticla dotate cu un strat special care nu permite propagarea caldurii si garanteaza integritatea geamului.
Adesea, costurile unei sticle de calitate sunt amortizate in cativa ani prin economiile deloc neglijabile pe care le putem face la costurile aferente energiei termice si electrice.