O locuinta cu ferestre mici, prin care lumina solara patrunde foarte greu, nu va starni niciodata priviri admirative si, in acelasi timp, cei ce traiesc in ea nu se vor putea bucura de un confort deplin. Utilizat la scara larga de multi ani, geamul termoizolant si-a facut loc pe piata romaneasca abia dupa revolutia din 1989.
Geamul termoizolant reprezinta un ansamblu compus din doua sau trei foi de sticla, perfect etansate, intre care se afla un mediu gazos, compus din gaze rare, precum argon, azot sau krypton. Se fabrica la nivel industrial. Acestea sunt capabile sa izoleze geamul atat termic, cat si fonic si in acelasi timp, asigura un transfer energetic eficient. Asadar, influenta majora a sticlei asupra proprietatilor geamului este de necontestat.
Sticla utilizata la fabricarea geamului termoizolant poate fi reflectorizanta, ornamentala, colorata sau transparenta. Cea colorata este disponibila in nuante de maro, verde, gri sau albastru, in vreme ce aceea reflectorizanta ofera intimitate si apara proprietarii de privirile iscoditoare ale vecinilor. O calitate esentiala, mai ales pentru aceia care locuiesc intr-un bloc de locuinte. Se foloseste, de asemenea, sticla stratificata antiefractie, de o rigiditate deosebita. Aspectul geamului poate fi imbogatit cu sticla de tip vitraliu, sablata sau chiar gen ornament.
Geamul termoizolant ofera izolare termica si fonica dar si control solar. Din acest motiv, este preferat de tot mai multi clienti atunci cand vine vorba despre constructiile moderne. Eficient, dar si estetic.
Cauzele aparitiei condensului sunt vaporii de apa generati in urma activitatilor gospodaresti, din gatit si inclusiv din aerul respirat de fiecare individ in parte.
Izolarea termica eficienta este foarte importanta deoarece ajuta la eliminarea curentilor reci din preajma ferestrelor si reduce considerabil condensul si umiditatea.
Ca urmare a acestui fapt, scade semnificativ cantitatea de energie consumata de catre instalatia de aer conditionat pe parcursul verii.
Proprietatile fonice si termice ale geamului termoizolant se raporteaza la:
Numarul foilor de sticla folosite la confectionarea pachetului termopan;
Grosimea foilor de sticla- cea mai des utilizata este de 4 mm. Cu toate acestea, un geam de 6 mm asigura o mai buna izolare fonica. Grosimea foilor de sticla este, deci, variabila si influenteaza in mod direct rezistenta la impact dar si proprietatile termice.
Recomandat este ca latimea barierei dintre sticle trebuie sa fie de minim 16 mm.
Geamurile termoizolante sunt prevazute cu marcaj, adica un element de identificarea acestora. Acesta poate fi observata adesea pe partea interioara vizibila a profilului distantier.
Geamul termoizolant transforma locuinta clientilor intr-una foarteconfortabila, cu ferestre extrem de eficiente din punct de vedere energetic.